rekeningen

Omgaan met geld

Het goed omgaan met geld is geen vak dat op school wordt gegeven. Hoe er met geld moet worden omgegaan, hoe het werkt en hoe u het beste uw financiële situatie kunt bijhouden voor een goed overzicht, moet u vaak zelf maar uitzoeken. Daardoor kunt u het gevoel hebben dat u 'maar wat doet' en dat gevoel veroorzaakt onzekerheid. 

Geldzorgen kunnen allerlei oorzaken hebben: beslaglegging, een te laag inkomen, te veel betalingsregelingen waardoor het overzicht weg is of een ontslag. Misschien zijn uw leefomstandigheden veranderd waardoor uw inkomen en uitgaven niet meer in evenwicht zijn. 

puzzelen met geld

Gevolgen

Wat de oorzaak ook is: financiële zorgen kunnen een hoop stress geven en het zorgt voor gevoelens van schaamte. Dat is ook niet zo gek want ook al hebben we lang niet altijd invloed op de situatie, toch geven we onszelf er vaak de schuld van. We stellen onszelf dan vragen als: “Had ik het niet aan kunnen zien komen?” of  “Waarom heb ik niet eerder naar een andere baan gezocht?”. Bovendien lopen we ook niet graag met onze financiële situatie te koop. Het zoeken en krijgen van hulp is al best ingewikkeld. De schaamte zorgt er namelijk vaak voor dat we het zoeken van hulp zo lang mogelijk uitstellen. We willen het zelf oplossen en het idee om het naar buiten te moeten brengen dat het alleen niet lukt kan een vreselijk gevoel geven. Hierdoor wordt de stress groter. Naast de financiële stress zorgt het voor een deuk in uw zelfvertrouwen en voor u het weet besteedt u veel tijd aan piekeren over de situatie. Het laat u niet meer los, u slaapt slecht(er) en vervolgens beïnvloed het uw hele leven. 

Wilt u uw situatie veranderen en kunt u daarbij ondersteuning gebruiken?

Bij Meldpunt Geldzorgen Walcheren kunt u hulp inschakelen die helemaal gratis is. 

Neem contact met ons op

Wat kunt u doen?

Slaapt u slecht door geldzorgen of loopt u de hele dag door te piekeren over hoe u alles gaat betalen. Lees dan hier wat u zelf kunt doen om uw financiële ruimte te vergroten.

Lees wat u kunt doen

Aan de slag

Wilt u zelf aan de slag? We hebben handige tips en linkjes op een rij gezet, zodat u zelf aan de slag kunt gaan om uw financiële administratie op orde te krijgen.

Aan de slag